17e eeuwse molenstenen gevonden bij Het Stadshof

Vandaag in het AD Den Haag, een artikel over de vondsten die zijn gedaan tijdens de opgravingen door de Gemeente Den Haag bij Het Stadshof.

Vorige week zijn er twee complete molenstenen en fragmenten van een derde steen gevonden. Vermoedelijk zijn deze stenen afkomstig van een rosmolen uit de 17e eeuw. Bijzonder aan deze vondst is, dat een van de molenstenen in het verleden is gebruikt in de funderingsconstructie van een muur. Archeologen van de gemeente Den Haag zijn op dit historische terrein midden in de stad bezig met een opgraving.

De plek van de opgraving aan het Spui – Gedempte Gracht ligt in de strandvlakte ten zuiden van de strandwal waarop vanaf de 13e eeuw het grafelijk hof en de nederzetting Die Haeghe werden gesticht. In de loop der eeuwen raakte het binnenterrein volgebouwd met zogenaamde poort- of hofjeswoningen: kleine woningen aan gangen of stegen. Deze werden in de 19e en 20e eeuw weer afgebroken, waarna het binnenterrein werd volgebouwd met bedrijfsruimten en achterhuizen. In november 2020 deed Archeologie hier al een kort vooronderzoek. Daarbij zijn vele vondsten en diverse funderingen, vloeren en (afval)putten aan het licht gekomen.

Artikel naar het artikel in het AD Den Haag:
https://www.ad.nl/den-haag/archeologen-vinden-resten-van-17de-eeuwse-rosmolen-op-hoek-spui-gedempte-gracht~ab228b14/

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Volg Archeologie Den Haag op Facebook hier.

Download hier het inschrijffomulier